Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant rep dues banderes Sender Blau 2024

El Sender Litoral del Jonquet i el sender Masboquera-Castelló han aconseguit renovar aquest premi que atorga l’Asociación de Educación Ambiental y del Consumidor

Foto de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant rep dues banderes Sender Blau 2024.

El municipi de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha aconseguit la Bandera Sender Blau 2024 per al Sender Litoral del Jonquet, que uneix les platges de l’Arenal i del Torn; i per al sender d’interior Masboquera-Castelló. És un guardó que atorga l’Asociación de Educación Ambiental y del Consumidor (ADEAC) amb l’objectiu de «premiar i reconèixer la conservació i recuperació de senders i itineraris, transformats en valuosos recursos per a la interpretació i l’educació ambiental, així com per al gaudi de la natura a través de la realització d’activitats recreatives, esportives i turístiques sostenibles».

Per obtenir el guardó Sender Blau, s'han de complir un conjunt de criteris i indicadors, que s'agrupen en quatre categories: característiques de les sendes i traçats; informació, senyalització i infraestructures als senders; conservació i gestió del patrimoni natural i cultural; i ús públic dels senders.

A l’acte de lliurament dels guardons Bandera Senders Blau 2024, que ha tingut lloc aquest dimecres 13 de març a Las Rozas de Madrid, hi ha assistit la regidora de Turisme, Elidia López.

L’ADEAC, que és la mateixa associació que avalua la qualitat de les platges (Bandera Blava), ha concedit el guardó Bandera Sender Blau-2024 a un total de 128 senders de tot Espanya, 5 dels quals són de Catalunya (un de la demarcació de Girona; i 4 de la de Tarragona). Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant és l’únic municipi de la província de Tarragona que ha rebut dos guardons.

El Sender Litoral del Jonquet de l’Hospitalet de l’Infant va rebre per primera vegada aquest distintiu l’any 2017 i des d’aleshores l’ha aconseguit renovar any rere any; i el Sender Masboquera-Castelló, el va obtenir per primer cop l’any passat.


El Sender Litoral del Jonquet

El Sender Litoral del Jonquet és un sender de 3.420 m de baixa dificultat que uneix dues platges de Bandera Blava: la de l’Arenal i la del Torn, a l’Hospitalet de l’Infant. Transcorre paral·lel a la costa i més de la meitat del recorregut travessa l’Espai d’Interès Natural (PEIN) de la Rojala-Platja del Torn, on es troba l’illot del Torn, un petit promontori de roca unit a la platja que encara conserva vestigis d’una antiga torre de guaita del segle XVI.

A les dunes embrionàries del sud de la Platja de l’Arenal hi ha presència de plantes com la Maresia nana, una petita herbàcia protegida, i una bona representació de la bufalaga marina (Thymelaea hirsuta). A Cala Bea s’hi troba un niu de metralladora construït durant la Guerra Civil per protegir la costa d’un atac que mai va arribar a produir-se. A la platja del Torn hi ha un cordó de dunes força altes i ben formades, amb plantes fixadores de duna com el borró o el lliri de mar.

El PEIN de la Rojala-Platja del Torn és un espai d’interès natural des de l’any 1996, per protegir una part terrestre de bosc mediterrani litoral, i una part marina fins als 30 m de profunditat amb presència de prats de Posidonia oceanica. Les restes de fulles d’aquesta planta es troben sovint sobre l’arena.


El sender Masboquera – Castelló

Aquest sender, de 4.490 m i de dificultat baixa, arrenca amb una lleugera pujada al poble de Masboquera, de cases baixes i carrers estrets, on s’inicien diverses rutes a peu i amb BTT; i arriba fins al nucli medieval de Castelló, que compta amb edificacions recuperades per part d'una associació local (l’Associació Masia de Castelló), que treballa per dinamitzar i posar en valor aquest emplaçament, fent treballs de recuperació i actes festius i culturals durant tot l'any (com el Pessebre dels Estels i la Rústic Festa), així com activitats que donen a conèixer les tradicions locals (gastronòmiques, culturals i etnogràfiques).

La tornada d'aquesta ruta circular es fa seguint l'antic camí empedrat, de gran valor natural i patrimonial, amb una lleugera baixada que permet arribar còmodament fins al nucli de Masboquera.

Al llarg del recorregut trobem paisatges de pi i de sotabosc característics de la zona litoral de muntanya. Aus, insectes i petits rèptils propis del paisatge d'interior proper al mar amb influència de la vegetació de la zona. També hi ha zones de cultiu, oliveres i fruits secs, que compten amb elements arquitectònics relacionats, com marges i recers de pedra seca.