Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Passejar entre les casetes blanques de l’Almadrava

A 12 km al sud de l’Hospitalet de l’Infant, passat el coll de Balaguer, es troba el nucli de l’Almadrava. Les casetes blanques i la seva disposició recorden un poble de pescadors del litoral llevantí. Aquest fet no és sorprenent, ja que alguns dels primers pobladors procedien d’aquesta part de la península.

Comparteix el nom amb la seva platja, tranquil·la, d’aigües transparents i de sorra fina, que té una extensió de 1.600 metres i està situada al costat del passeig Marítim. Es tracta d’un topònim que està estretament lligat a la tonyina, perquè és en la migració d’aquest peix que neix l’estret vincle amb el municipi i, en concret, amb el nucli de l’Almadrava. Antigament, durant el seu trajecte cap a aigües càlides, la tonyina es capturava mitjançant una tècnica anomenada almadrava, que consistia a encerclar els peixos amb xarxes per poder-los pescar amb arpons. Perquè aquest sistema fos efectiu, calien platges en forma de badia i de no gaire profunditat, una característica de les costes de l’Hospitalet de l’Infant i la Vall de Llors.

Durant centenars d’anys, aquesta peculiaritat va atreure pescadors de tot l’arc mediterrani. La presència d’aquests pescadors, en gran mesura provinents d’Altea i Benidorm (Marina Baixa) i de l’Ametlla de Mar (Baix Ebre), va deixar una gran tradició gastronòmica i una empremta identitària molt important.